Συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης υπ' αριθμ. 25/14/31.1.2011 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τριάντα ενός Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς.

Συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης υπ' αριθμ. 25/14/31.1.2011 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τριάντα ενός Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Υπάρχει μια σοφή λαϊκή παροιμία, κύριοι Υπουργοί, η οποία λέει «αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και το νοικοκύρη».

Αλήθεια, υπάρχει κανείς Έλληνας πολίτης που να έχει ξεχάσει τον κ. Παπανδρέου πριν από δύο χρόνια στο Λιμάνι του Πειραιά και εν μέσω δακρυγόνων να καλεί τους αγρότες, που είχαν έρθει από την Κρήτη -όσους από αυτούς είχαν έρθει και για όποιους σκοπούς είχαν έρθει- να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Αθήνας; Δεν ξέρω αν πρότεινε κιόλας να «οργώσουν» και την Πλατεία Συντάγματος!

Υπάρχει κανείς Έλληνας πολίτης που να έχει ξεχάσει ότι ο κ. Παπανδρέου στις αρχές του 2009, όταν η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδινε 500 εκατομμύρια για αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες, αυτά τα χαρακτήριζε «ψίχουλα» και έλεγε ότι θα κόψει το 1 δισεκατομμύριο από τα 28 περίφημα δισεκατομμύρια των τραπεζών για να το δώσει στους Έλληνες αγρότες;

Σήμερα που είστε Κυβέρνηση τι έγινε; Φυσικά δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω. Ούτε το 1 δισεκατομμύριο δόθηκε στους αγρότες, αλλά ούτε βέβαια κόπηκε και από τις τράπεζες. Αντίθετα, στα 28 δισεκατομμύρια προστέθηκαν και άλλα 40 περίπου και έγιναν 65 δισεκατομμύρια αθροιστικά. Ούτε, βέβαια, τώρα καλείτε τους αγρότες να έρθουν στο κέντρο της Αθήνας να διαδηλώσουν. Το αντίθετο, μάλιστα. Ανακοινώνετε διαταγές του στυλ «αποφασίζουμε και διατάσσουμε την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών πολιτών». Αλήθεια, τι μας θυμίζει αυτό; Μάλλον κάτι από το μακρινό παρελθόν.

Στέλνετε τα ΜΑΤ να δείρουν τους αγρότες, αυτούς που καλούσατε στην Αθήνα να έρθουν να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ. Τους συλλαμβάνετε και τους παραπέμπετε στο αυτόφωρο σήμερα στις Σέρρες. Όλα αυτά τα κάνει το κατ' ευφημισμό «δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ», όλα αυτά τα κάνει η κατ' ευφημισμό «δημοκρατική Κυβέρνηση»!

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που αποφασίζετε και διατάσσετε την απαγόρευση οποιωνδήποτε διαμαρτυριών από τους Έλληνες αγρότες και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, το εισόδημα του Έλληνα αγρότη κατρακυλάει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι επτά το 2010 υπήρχε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 12,3%, ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο εισόδημα βρίσκεται συνεχώς σε δραματική πτώση. Κατήφορος με άγνωστο το πού θα σταματήσει.

Τα κυκλώματα των μεσαζόντων και των κερδοσκόπων εξακολουθούν να λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή. Το κόστος παραγωγής υπερδιπλασιάζεται, λόγω των συνεχών αυξήσεων στο ΦΠΑ, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, λόγω της αύξησης της τιμής του αγροτικού ρεύματος, της αύξησης των εισφορών στον ΕΛΓΑ, της αύξησης του κόστους των γενικών λιπασμάτων και εφοδίων, ενώ παράλληλα συγκεκριμένες και καταστροφικές αγροτικές ζημίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αντίθετα παραπέμπονται στις καλένδες.

Και έρχομαι τώρα στο δια ταύτα.

Το 2010 ήταν μια κακή χρονιά για τους παραγωγούς βαμβακιού. Ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι από τις έντονες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκε το «πράσινο σκουλήκι», το οποίο στην κυριολεξία έφερε τεράστιες καταστροφές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικά μόνο θα σας αναφέρω ότι στο Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ το 2009 είχαμε καλλιέργεια ενενήντα πέντε χιλιάδες πεντακόσια πενήντα επτά στρεμμάτων και παραγωγή είκοσι έξι εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες κιλά βαμβάκι, δηλαδή ένα μέσο όρο διακοσίων εβδομήντα πέντε περίπου κιλών ανά στρέμμα, το 2010 σε καλλιέργεια εκατόν δεκατριών χιλιάδων στρεμμάτων, η παραγωγή ήταν μόνο δεκατέσσερα εκατομμύρια κιλά. Δηλαδή, ο μέσος όρος ήταν εκατόν είκοσι τρία κιλά ανά στρέμμα. Επομένως, είχαμε μια πτώση κατά 55% της παραγωγής ανά στρέμμα.

Υπάρχουν ολόκληρες πόλεις, χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης, όπως είναι τα Κουφάλια, η Χαλκηδόνα, το Μικρό Μοναστήρι, ο Λουδίας, το Άδενδρο, η Ελεούσα, το Βαλτοχώρι, ο Τρίλοφος, το Πλαγιάρι, η Επανωμή, καθαρά αγροτικές περιοχές που έχουν έντονη την καλλιέργεια του βαμβακιού, οι οποίες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Αντ' αυτού τι κάνετε εσείς; Παραπέμπετε τις αγροτικές ζημίες στις καλένδες και αφήνετε τους Έλληνες αγρότες να ζουν στο άγxος και στην αβεβαιότητα αν ποτέ θα αποζημιωθούν για την πολύ κακή αυτή χρονιά που είχαν, για τις πολύ μεγάλες ζημιές που είχαν.

Στο δια ταύτα: Υπήρξε μία πάρα πολύ καλή εισήγηση από την πλευρά του πρώτου ομιλητού της παράταξής μας, του Γιώργου του Καρασμάνη, ο οποίος ζήτησε να καλυφθούν όλες αυτές οι αγροτικές ζημίες στο βαμβάκι από τον ΕΛΓΑ, παράλληλα να κοιτάξει το Υπουργείο αν είναι δυνατόν μέσω του Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ ή μέσω του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ που θέλετε να κάνετε, να υπάρξει διευκόλυνση των Ελλήνων αγροτών και πενταετής διευκόλυνση μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Ευχαριστώ.